Čeka nas haos u narednim danima

Pod uticajem novog ciklona do četvrtka će biti nestabilno, posebno sutra i u sredu, najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

U četvrtak stiže manje zahlađenje, a zatim sledi nekoliko pretežno suvih i toplijih dana. Posle 22. maja ponovo malo svežije i nestabilno, objavio je Čubrilo na svom profilu na Fejsbuku.

Danas će se preko regiona širiti uticaj novog ciklona čiji će se centar uz jačanje premeštati ka središnjoj Italiji. Preovlađivaće umereno do znatno oblačno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a posle podne i rano uveče biće uslova za jake nestabilnosti, obilnu kišu, pojavu tuče/grada i olujan vetar. Trenutno modeli najviše uslova za takve pojave vide nad prostorom istočne i severoistočne BiH, istočne Hrvatske, zapadne Srbije i Vojvodine, mada su lokalno jaki pljuskovi mogući nad većim delom regiona.

Dnevni maksimumi od +14 do +21 stepen Celzijusa. Krajem dana duvaće jugo na Jadranu u pojačanju, dok će nad košavskim područjem ponovo jačati jugoistočni vetar. 

U utorak će biti promenljivo oblačno i umereno toplo uz povremenu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, uglavnom nad zapadnim, središnjim i severnim predelima. 

Posle podne postoji mogućnost da se nad središnjim delovima BiH pokrene jak sistem koji bi se mogao razviti i snažan olujni sistem koji bi tokom poslepodneva na severu i severoistoku BiH, središnjoj i istočnoj Hrvatskoj i delovima Srbije mogao doneti jake vremenske nepogode uz obilnu kišu, olujan vetar i grad. Vetar će sutra ponovo biti jak i vrlo jak južni i jugoistočni, u košavskom području povremeno i olujan, dok će na severozapadu Hrvatske okrenuti na severozapadni smer. Duž većeg dela Jadrana duvaće jak jugo, a na krajnjem severu Istre bura. 

Dnevni maksimum od +15 do +23 stepena Celzijusa. U sredu posle promenljivo oblačnog prepodneva posle podne i uveče biće veoma nestabilno vreme uz česte grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode. Vetar će sa nestabilnostima biti u okretanju na severni i severozapadni smer. 

Tokom većeg dela dana toplo, nad istočnim oblastima regiona lokalno i oko +25 stepeni Celzijusa, dok se posle podne i uveče očekuje umereno zahlađenje, dok će u četvrtak nad zapadnim predelima biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo. Nad središnjim, istočnim i severnim delovima regiona još će povremeno biti kiše i lokalnih pljuskova, ali se nepogode više ne očekuju. 

Vetar će biti umeren, severozapadni, a dnevni maksimum od +9 do +15 stepeni Celzijusa.

Krajem nedelje se računa na stabilnije vreme uz manji porast maksimuma koji bi za dolazeći vikend trebalo da se kreću od +16 do +25 stepeni Celzijusa. Povremeno i dalje može biti pljuskova, ali uglavnom u brdsko-planinskim predelima regiona. Posle 22. 5. verovatno nova destabilizacija uz česte grmljavinske pljuskove, dok će maksimumi biti u manjem padu. 

U ovom momentu se do kraja maja ne očekuje bilo kakav period duže stabilizacija i maksimuma koji bi se približili +30 stepeni Celzijusa. 

Narednih dana, posebno sutra i u sredu, može biti vrlo jakih, lokalnih, nepogoda.

Izvor: b92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *