Da li su škole obavezne da povedu đake na Spasovdansku litiju?

Srpska pravoslavna crkva uputila je poziv osnovnim i srednjim školama u Beogradu, tačnije njihovim direktorima, da učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja se održava ovog četvrtka.

„Pozivam Vas da 25. maja proslavimo Spasovdan, gradsku Slavu Beograda. Spasovdanska litija će proći centralnim gradskim ulicama, tačnije od Vaznesenjske crkve, Ulicom kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save“, piše na početku pozivnice koju je, kako piše na njenom vrhu, uputio Odbor za versku nastavu.

Kako se dalje navodi, litija će ove godine biti „potpuno posvećena mladima, posebno učenicima i studentima, njihovom zajedništvu i međusobnoj slozi“.

„Stoga je najprimerenije da svi zajedno, nastavnici, đaci i roditelji, na Spasovdan u 19 sati prođemo u Litiji ulicama Beograda u ime onoga šta nam je svima najsvetije, u ime života i dobrobiti naše dece. Dostojanstveno i u tišni posvetimo ovo praznično veče molitvi za miran i blagosloven život naše dece, vas njihovih nastavnika i čitavog našeg društva“, dalje piše u pozivnici koju je potpisao Patrijarh srpski Porfirije.

https://youtube.com/watch?v=li6GBRyC1Ys%3Fenablejsapi%3D1

Poziv da se nastavnici i đaci pridruže Spasovdanskoj litiji, koja se inače održava nakon časova, izazvao je različite reakcije. Između ostalih, oglasila se i Biljana Srbiljanović, objavivši je na svom Fejsbuk profilu, uz status:

„Ministarstvo prosvete da odmah obavesti sve beogradske škole koje su dobile ili bi mogle dobiti ovaj dopis, da, prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, NE SMEJU da na bilo koji način organizuju, podstiču ili primoravaju đake da učestvuju u verskim obredima, naročito u slučaju koji ima jasne obrise ideološko-političkog angažmana. Roditelji koji to žele, naravno da mogu svoju decu povesti na litiju, ali škole nemaju nikakvo pravo da ohrabruju ili obavezuju učenike, a preko njih i roditelje, da uzmu učešća u verskom skupu“.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fleya.keller%2Fposts%2Fpfbid02XEJedKa5VmLZzSk7ddXv1JnT9BeHnXM8LYEYEaxitnmV6Q5TqXvLEcQCRRJERggzl&show_text=true&width=500

Da ne sme biti nikakvog primoravanja smatra i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Kako je rekao za N1, nije upoznat sa pozivnicom, ali ako ju je SPC zaista poslala, ona se mora odnositi samo na učenike koji već idu na veronauku.

„Ukoliko se veroučitelj sa nastavničkim većem dogovori da čas veronauke održi van škole i da učenike možda propuste druge časove, to bi moglo biti u redu, slično kao kada bi neki drugi nastavnik đake odvede u, na primer, Arhiv. Posebno pitanje o kome se može diskutovati jeste kako se veronauka kod nas predaje, kao nauka ili se tu učestvuje i u obredima. No, ako su roditelji odlučili da deca idu na veronauku, to je takođe izbor koji mora da se poštuje“, kaže Markov.

N1

On ne vidi pozivnicu kao spornu, dok god ne postoji naredba bilo koje vrste.

„Ukoliko bi direktor rekao da svi đaci moraju da idu na Spasovdansku litiju, to bi već bilo primoravanje i dotičnog direktora bi trebalo pozvati na odgovornost, pogotovo ako bi se odlazak zahtevao i od dece koja su druge veroispovesti ili ateisti“, kazao je on.

Ima li elemenata verske diskriminacije?

Diskriminacija je široko definisana našim zakonom, ona može biti posredna i neposredna, a zabranjeno je čak i navođenje na diskriminaciju, objašnjava za N1 advokatica Ana Selak. Ipak, u ovoj pozivnici ne vidi te elemente.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *