Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice pobednik ovogodišnje Somovijade u Malom Zvorniku

Učesnici „Somovijade“, nadmetanja u lovu soma varalicom, bućkom i dubinskim ribolovom, koje je 26. put organizovano juče i danas na Zvorničkom jezeru u Sakaru imali su odlične uslove na vodi i stazi dugoj oko šest kilometara, ali, pokazalo se, ne i sreće da iz vode izvuku kapitalca koji bi dosegao dosadašnje rekorde.

Od oko osamdeset prijavljenih sportskih ribolovaca, najveštiji u nadmudrivanju sa drinskim somovima bio je Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice, stari znanac manifestacije čiji organizatori su Turistička organizacija opštine Mali Zvornik i Klub sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“. On je iz jezerskih dubina izvadio četiri primerka „u meri“, osvojivši ukupno 14.040 gram poena. Aleksić je dvostruki pobednik ranijih „Somovijada“.

Damjan Aleksić

– Ovde već dugo vremena dolazim i osvajao sam prva, druga i treća mesta, ne sećam se, iskreno, ni koliko puta sam bio prvi. Sa kolegom iz ekipe poznajem dobro ovaj teren i zato postižemo rezultate. Mi nismo u nekoj jakoj konkurenciji jer imamo mali motor na čamcu. Ovi sa jačim motorima uspeju da pređu stazu po dva ili tri puta dok je mi obiđemo jedanput. Zato smo mi „neadekvatna“ konkurencija, ali, očito da nije sve u motoru. Nema tu neke tajne, ali, i pored svega, dese se pehovi kao danas kada se „zakačio“ primerak sigurno ne manji od 15 kilograma, ali je pokidao kanap. Najveći ovogodišnji ulov bio nam je težak ravno šest kilograma – rekao je Aleksić.

Njegov prvi ulov bio je dug 66 centimetara i težak 2,120 kilograma, drugi 75 cm, težak 3,745 kg, treći ulov 66 cm, težak 2,170 i četvti 99 cm, težak 6,02 kg.

Drugoplasirani je Davor Janjušić iz Branjeva, koji je u zbirnom plasmanu sakupio 7.880 gram poena, dok je na trećem mestu završio Vladimir Herić iz Novog Sada sa ukupno 7.735 gram poena. Sudije su potvrdile da je za dva dana bilo i dvadesetak ulova ispod mere, koji nisu bodovani i odmah su vraćeni u vodu.

Inače, simbolično, prvim zabačajem, početak „Somovijade“ ovaj put je ozvaničio Marko Lazić, predsednik opštine Mali Iđoš, a pored učesnika iz Malog Zvornika takmičili su se i ribolovci iz Sremske Mitrovice, Novog Sada, Loznice, Šapca, Srebrenice, Uzovnice, Lešnice, Bijeljine, Branjeva, Beograda, Rume, Ljubovije i Lebana. Iz inostranstva su doputovali naši ljudi koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama, Švajcarskoj i Nemačkoj.

NA 26. „SOMOVIJADI“ – Osam somova „u meri“

Drugi deo manifestacije je „Zlatni kotlić“, nadmetanje u pripremi riblje čorbe, u kojem je učestvovalo pet kulinarskih ekipa iz Sakara, Budišića, Amajića, Beograda i Petrovaradina. Najuspešniji je bio beogradski tim „Kumovi“, drugo mesto osvojio je „Šaran“ iz Petrovaradina, a treće ekipa „Trio za Rio“ iz Budišića.

Večernji program na stadionu FK Jedinstvo bio je u znaku koncerta Dejana Petrovića i njegovog „Big Benda“. Završnica manifestacije „Drina je smisao života“ je regata od Velike Reke do Sakara, jedina na mirnoj drinskoj vodi.

(S. P. za Loznicke Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *