Danas održano stručno savjetovanje povodom afričke kuge svinja

U Zvorniku je danas održano edukativno predavanje za korisnike lovišta na temu: „Afrička kuga kod divljih svinja i mjere biosigurnosti tokom lova“.

Predstavnici Instituta “Vaso Butozan”, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i predstavnici resora veterine, upoznali su prisutne sa znanjem i iskustvom iz regiona, kako bi na što efikasniji način spriječili širenje afričke kuge svinja.

“Zvornik nema virusa, gradonačelnik me u razgovoru upoznao sa mjerama sprovedenim po propisima, moramo svi zajedno da se borimo, tako da poslije pojave afričke kuge u Bijeljini, potrebno je upoznati ljude sa mjerama koje treba preuzeti kako ne bi došlo do zaraze”, rekao je Živojin Lazić generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske.

“Ovo je vrlo značajna obuka lovaca povodom borbe protiv afričke kuge svinja, koja je uzela maha u Republici Srpskoj, ali zahvaljujući preduzetim mjerama, stavljamo polako pod kontrolu i kugu i štete koje su nastale”, rekla je Bojana Bajagić doktorica veretinarskih nauka.

“Stručne lovačke službe imaju posebnu ulogu u suzbijanju ove bolesti, potrebno je da svi koji posjeduju farme sprovedu date mjere, sa kojima nastojimo da ih upoznamo, na osnovu postojećih iskustava”, rekao je Darko Despotović doktor veterinarske medicine.

Pinpost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *