Kikanović trči do Sofije za trogodišnjeg Kostu

Loznički ultramaratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović u nedelju kreće na još jedan humanitarni ultramaraton, ovoga puta od Krupnja do Sofije, prestonice Bugarske. Planira da trči gotovo svakoga dana po 40 kilometara, po jedan maraton, tako da za nekih dvadesetak stigne na cilj. Prema njegovim rečima, planirao je da krene 14. maja, ali je u dogovoru sa našim ambasadorom u Bugarskoj Željkom M. Jovićem, promenio termin.

– Na predlog našeg ambasadora u Bugarskoj, da tamo dođem 16. juna i budem gost na fudbalskoj utakmici Bugarska – Srbija 20. juna u Razgradu, pomerio sam početak maratona. Trčanje ću prilagoditi tako da stignem 16. juna, a ambasador je predložio i da me dočeka i sa mnom istrči poslednjih pet kilometara. U dogovoru sa Manastirom Hilandar koji me podržava, kao i Opština Krupanj, iz koje ću krenuti na ultramaraton, odlučio sam da trčim za trogodišnjeg Kostu Leševića koga podržava humanitarna fondacija ‘’Budi human’’. Prolazim pored Lazarevca gde Kosta živi, roditelji su mu, inače, poreklom sa Kosova i Metohije i čuo sam se sa njima. Dok traje maraton, ko želi, može uplatiti novac za dečakovo lečenje – kaže Kikanović ističući da je presrećan što ima podršku Hilandara do kojeg je pre nekoliko godina trčao, takođe, jedan humanitarni ultramaraton.

Tokom maratona dugog oko 550 kilometara, trčaće većim delom puta po Srbiji, a samo nekih 55 kroz Bugarsku, od granice do Sofije. Na putu će imati obezbeđeno prenoćište i sve ostalo i njegovo je da trči i što više animira javnost da pomogne malom Kosti, a pratiće ga u kolima prijatelj Damjan Negovanović. Inače, Kikanović će se u prestonici Bugarske pokloniti moštima srpskog kralja Milutina, koje počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji.

Podsetimo, on je do sada u humanitarne svrhe, uglavnom za lečenje dece, pretrčao oko 5.800 kilometara, a kako kaže, u ranijih maratonima je prikupljeno više od 140.000 evra.

Malom Kosti je, prema podacima sa sajta ‘’Budi human’’, na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ dijagnostikovana atrofija malog mozga i redukcija volumena supratentorijalne bele mase. Za dijagnostiku i lečenje, fizikalne terapije, rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, logopedske i defektološke tretmane, senzorne i psihomotoričke vežbe, hipoterapije, specijalističke preglede, ortopedska pomagala, putne i troškove smeštaja u toku lečenja, potrebno je 27,6 miliona dinara, a do sada je prikupljeno oko trećine tog novca.

Izvor: Lozničke novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *