Loznici, Leskovcu i Malom Zvorniku više od 82.000 franaka: Ministar potpisao ugovore!

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je danas sa predstavnicima Loznice, Leskovca i Malog Zvornika ugovore o dodeli više od 82.000 švajcarskih franaka iz Fonda za funkcionalno-organizacione modele, a u cilju dalje modernizacije rada odabranih lokalnih samouprava. Svečanom potpisivanju ugovora u Malom Zvorniku prisustvovao je i ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid.

Potpisivanje ugovora
POTPISIVANJE UGOVORAFOTO: MDULS

Naglasivši da je Fond uspostavljen pre dve godine u okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“, koji MDULS realizuje uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju, Martinović je rekao da je Vlada Švajcarske jedan od najvažnijih partnera u misiji Ministarstva da modernizuje opštine i gradove, ojača njihove kapacitete, obezbedi bolje funkcionisanje, rad i poslovanje, te optimalno korišćenje resursa, a sve to zarad boljeg pružanja usluga građanima i privredi na lokalnom nivou.

Izvrazivši zadovoljstvo što su ugovori o realizaciji funkcionalno-organizacionih modela potpisani u opštini u kojoj je u Podzemnom gradu Karađorđevića održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije 1941. godine, ministar je naglasio da je današnjim potpisivanjem načinjen još jedan korak ka ostvarivanju reforme javne uprave i približavanju građanima na lokalnom nivou.

Poptisivanju sporazuma prisustvovao i ambasador Švajcarske
POPTISIVANJU SPORAZUMA PRISUSTVOVAO I AMBASADOR ŠVAJCARSKEFOTO: MDULS

– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulaže u stalno inoviranje usluga, primenu savremenih alata i poboljšanje odnosa uprave i korisnika. U ovom ciklusu dodeljujemo više od 82 hiljade švajcarskih franaka za reorganizaciju i unapređenje efikasnosti i efektivnosti rada opštinskih i gradskih uprava u Loznici, Leskovcu, Malom Zvorniku i Raškoj. Uveren sam da će zahvaljujući implementaciji ovog modela odabrane lokalne samouprave biti još delotvornije u ispunjavanju svojih zadataka, među kojima je najvažniji brz i adekvatan odgovor na zahteve i potrebe građana – istakao je Martinović i izrazio zahvalnost Vladi Švajcarske na celokupnoj podršci koju pruža našoj zemlji.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da je potpisivanjem pomenutog ugovora napravljen novi krupan korak ka daljem unapređenju funkcionisanja lokalne samouprave i zahvalio Republici Srbiji, nadležnom ministarstvu i donatoru na svemu što zajednički čine na planu reforme javne uprave na lokalnom nivou.

Ulaz u Podzemni grad u Malom Zvorniku
ULAZ U PODZEMNI GRAD U MALOM ZVORNIKUFOTO: KURIR/T.ILIĆ

Podsetivši da je cilj projekta obezbeđivanje savremenijeg koncepta pružanja usluga, Jevtić je naveo da je u naznačene svrhe opštini dodeljeno 16.900 švajcarskih franaka za nabavku neophodne opreme i obezbeđivanje adekvatne stručne podrške.

– Kako bismo identifikovali eventualne nedostatke u funkcionisanju lokalne samouprave i predložili odgovarajuća rešenja, analiziraćemo svaki segment i na osnovu toga definisati potrebe, odnosno neophodne izmene u načinu rada, kadrovskom sistemu ili organizacionoj strukturi – rekao je Jevtić i dodao da opština Mali Zvornik na planu dobrog upravljanja već ima brojne zapažene rezultate, te da je prva u Mačvanskom okrugu, a 14. na rang listi Lokalnog indeksa eUprave.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji Urs Šmid naveo je da je lokalna samouprava u Srbiji već dugi niz godina u fokusu podrške Vlade Švajcarske, koja u saradnji sa MDULS i SKGO sprovodi inicijative čiji je cilj unapređenje rada lokalne administracije, odnosno kvalitetnije pružanje usluga građanima i privredi.

Kako je naveo, udruženim snagama do sada je, između ostalog, podržano uspostavljanje međuopštinske saradnje, snažnije učešće građana u odlučivanju, socijalna inkluzija ranjivih grupa i unapređenje rodne ravnopravnosti, kao i reforma poreza na imovinu i uspostavljanje i efikasnije funkcionisanje eUprave.

Predsednik opštine Mali Zvornik sa ministrom i ambasadorom
PREDSEDNIK OPŠTINE MALI ZVORNIK SA MINISTROM I AMBASADOROMFOTO: MDULS

– Lokalna samouprava nastaviće da bude u fokusu programa Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, jer su upravo gradovi i opštine ključni nosioci ekonomskog razvoja i reformskih procesa. Zajedničkim snagama nastavićemo da unapređujemo svakodnevni život građana Srbije – naglasio je ambasador Šmid i čestitao predstavnicima Leskovca, Loznice, Malog Zvornika i Raške na tome što su postali deo ove važne inicijative.

Podsetimo, Fond za funkcionalno-organizacione modele, u okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“, uspostavljen je u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

U prvom ciklusu, sa blizu 50.000 švajcarskih franaka, podržana su četiri projekta u opštinama Golubac, Knjaževac i Bela Palanka i gradu Novom Pazaru.

Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *