Na 2 đaka ide prosečna plata: Odeća, obuća, sveske i pribor, evo koliko sve to košta u Srpskoj

Roditelji koji već ovih dana kreću sa opremanjem djece za školu, samo za jednog đaka trebaju u novčaniku odvojiti barem 500 maraka.

Nova odjeća i obuća za septembar košta oko 250 KM, 200 maraka treba dati za školske udžbenike za starije razrede, plus još sveske i ostali pribor.

Nove patike koštaju oko 70 maraka, jakna 49 KM, dok se farmerice mogu kupiti za 32 KM.

Ovo su prosječne cijene iz juna koje je objavio Zavod za statistiku RS. Majice su najjeftinije i koštaju dvadesetak maraka, džemperi oko 28 KM, a trenerke su oko 65 KM. Oni koji žele pazariti i gležnjerice moraće izdvojiti 68 maraka. Što se tiče školskog pribora ruksaci koštaju u prosjeku 56 KM, drvene bojice su skoro 4 KM, flomasteri 3,72 KM, obična olovka košta pola marke, a tehnička 3 KM.

Sveske u zavisnosti od veličine i kvaliteta koštaju od 1,20 KM pa do pet maraka. Cijene pernica kreću se od 8 do 25 maraka.

– Djeca rastu i u septembru im treba bukvalno sve novo, od patika do majica. Zato smo odlučili da ne kupujemo još i školske torbe, sve dok stare mogu poslužiti. Ipak, ovo su samo krupne nabavke, a kad krenu u školu treba svaki dan pripremiti i užinu. Nekada im je bila dovoljna marka za hranu, a sada za te pare jedva možete kupiti kiflu – govori majka iz Banjaluke.

Podsjetimo da će Vlada Republike Srpske podijeliti besplatne udžbenike svim osnovcima prva četiri razreda, a pojedine opštine najavile su podjelu knjiga za djecu iz starijih razreda.

Srpska info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *