Na snazi crveni meteo-alarm

U zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi je crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vetra i grmljavine. Ovo je objavljeno danas na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, još danas očekuje jaka grmljavinska aktivnost, saopštio je ranije RHMZ.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni i premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz ponegde krupan grad, veći od 5 centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra, jače od 24 metra u sekundi i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 metara u sekundi.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije.

Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva şata unapred.

RHMZ je izdao upozorenje i na visoke temperature do 26. jula.

Danas u južnim i istočnim krajevima zemlje najviša temperatura od 35 do 37 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice, odnosno od 24. do 26. jula, novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature lokalno i oko stepeni Celzijusa.

B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *