Napeto na Kosovu: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu.

Napeto na Kosovu: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Foto: FoNet/AP

Nedeljković je dodao da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Kako prenosi Kosovo online, Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima„, kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu„, naveo je Nedeljković.

Na severu Kosova noć je protekla mirno, a snage Kfora raspoređene su oko zgrade opštine u Zvečanu, dok su se građani uglavnom razišli, javio je jutros RTS. 

Ipak, radnici opštine Zvečan okupili su se i ispred zgrade te institucije kako bi tražili povratak na svoja radna mesta. Kako javlja Kosovo onlajn, ispred opštine se okupilo stotinak ljudi, a pristiže ih još.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na oko 50 metara od opštine i formirali kordon. Specijalci Kosovske policije sa više blindiranih vozila nalaze se iza vojnika Kfora.

KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba. Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povređenih sa obe strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a danas ima razgovore sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *