Narodna skupština Republike Srpske predložila rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na KiM ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koji bi parlament Srpske trebalo da razmatra naredne sedmice.

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Rezolucijom se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Takođe, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

U tekstu prijedloga rezolucije apeluje se da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Ističe se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u deset časova. U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *