Nastavlja se urušavanje Zvorničke tvrđave..

Ovih dana kada Zvornik obilježava 613 godina od prvog pominjanja ovog grada u zvaničnim spisima, simbol grada zvornička Tvrđava nastavlja da se urušava. Oni koji su posjetili jedan od simbola Zvornika, mogli su primjetiti da se dio centralnog zida Tvrđave urušio i tako urušen stoji skoro mjesec dana bez bilo kakvih radova na rekonstrukciji, uklanjanju urušenog materijala.

O problemu propadanja Tvrđave na Kula Gradu govorio je i Miloš Ivanović predstavnik udruženja Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine “Dr Đorđe Lazarević” Zvornik.

Stari grad Zvornik je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine 2005. godine. Specifičnost Zvorničke tvrđave je da je to najveća tvrđava u Bosni i Hercegovini ukupne površine 49.000 m2 i sastoji se iz tri cjeline, Donjeg, Srednjeg i Gornjeg grada.

U skladu sa pomenutom odlukom iz 2005. godine Vlada Republike Srpske je dužna da obezbjedi administrativne, tehničke i finansijske mjere za zaštitu i konverzaciju tvrđave dok je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dužna da postavi informativnu tablu sa osnovim podacima o tvrđavi.

Svjesni važnosti očuvanja tvrđave, naše udruženje je u prethodnom periodu sprovelo niz aktivnosti, od organizovanja radionica za mlade na temu kulturnog nasljeđa Zvornika, akcija čišćenja i uređenja tvrđave do promocije tvrđave izradom kratkih filmova i promotivnog materijala.

Nadamo se da ćemo kroz naše male projekte i aktivnosti inicirati konačno rješenje problema održavanja tvrđave. Svjesni smo da konzervacija i restauracija zahtijevaju mnogo sredstava, ali je jako malo vremena ostalo za prve akcije koje se trebaju pokrenuti.

Očekujemo od državnih i republičkih vlasti, gradske uprave, drugih organizacija ali i samih građana da daju svoj doprinos u zaštiti kulturno-istorijskog naslijeđa svih nas, jer je naša tvrđava zaista najznačajniji simbol grada Zvornika, rekao je Ivanović.

Žalosno je da Tvrđava u Zvorniku propada iz dana u dan dok ljudi u cijeloj Evropi svoje znamenitosti koriste maksimalno kako bi privukli turiste i uživali u ljepoti koju znamenitosti svakog mjesta pružaju.

Zvornicki.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *