Nezavisni sindikat prosvetnih radnika obustavlja nastavu u školama

lavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučio je da se sutra obustavi rad u svim školama zbog opasnosti po život i zdravlje prosvetnih radnika. Nastavnici traže uvođenje bezbednosnih mera u školama u najkraćem roku, a zbog odgovornosti za tragediju zahtevaju hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića

Z.S

Iz NSPRS-a rekli su da, zbog tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, zahtevaju hitnu smenu ministra Ružića jer su nekoliko puta tražili od Ministarstva prosvete da, umesto “šminkanja” postojećih propisa, preduzmu mere kako bi se podigla bezbednost u školama koju su, prema rečima Sindikata, ignorisali.

“Pre samo desetak dana konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija”, kažu iz Sindikata.

Škole bez stručnog osoblja, direktori politčki podobni

Iz NSPRS-a napominju da se u prosveti godinama štedi na kvalitetu, da mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja.

“Direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti”, piše u saopštenju.

Hitne mere bezbednosti

Nastavnici traže hitno instaliranje detektora metara na ulazu u osnovne i srednje škole, angažovanje profesionalnog obezbeđenja i bolje organizovanje školskih policajaca.

Zabrana promocije nasilja

Još jedna od mera koja se zahteva je zabrana promovisanja i javnog pojavljivanja osuđenih krimilaca i zločinaca, kao i svih rijaliti emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju.

“Naša nastojanja da institucionalno rešimo i sankcionišemo svaki oblik nasilja u školskim ustanovama izgledaju apsurdno – kada se borimo za goli život”, rečeno je u saopštenju.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije izrazio je saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz i uspešan oporavak.

Z.S./Južne vesti/NSPRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *