Osveštan spomenik palim borcima i civilima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Novom Selu kod Zvornika

U Novom Selu kod Zvornika danas je osveštano spomen-obilježje za sedam poginulih boraca i civila ovog mjesta koje su komšije muslimani zločinaki masakrirali i zapalili 17. septembra 1992. godine.

Na ovom spomen-obilježju, koje je osvještao mjesni sveštenik Marko Danojlović u prisustvu velikog broja mještana, uklesana su imena i civila koji su poginuli od ustaške ruke u Drugom svjetskom ratu, u znak sjećanja na njihovu žrtvu.

Novica Ilić, mještanin Novog Sela i svjedok septembarskog stradanja boraca i civila u napadu muslimanskih snaga, rekao je novinarima da su tog dana komšije muslimani u napadu na selo ubili sedam stanovnika i 13 ranili.

Ilić je dodao da su muslimani komšije iznenada napali selo, presjekli putnu komunikaciju prema Drinjači, opkolili selo sa svih strana i ubijali što su zatekli i stigli.

– Spasu Ilić, koje je tada imala 80 godina, zapali li su u njenoj kući, Ikoniju Ilić /56/ stigli na njivi i zapalili, Lazara Ilića /78/ odveli u potok i ubili, našli smo ga poslije 14 dana, Vasu Markoviću /59/ su odsjekli pola glave, Zorana Ilića ranili i zapalili, Milorada Stankovića masakrirali, dok je Milisav Ilić poginuo na Kamenom mostu na ulazu u selo – ispričao je Novica Ilić.

On je naglasio da za ovaj zličin još niko nije odgovarao i dodao da su neki muslimani učesnici tog strašnog zličina privođeni u Tužilaštvo BiH, vjerovatno reda radi.

Sveštenik Danojlović je u obraćanju prisutnim rekao da se, nakon poklja Srba u Drinjači 1941. godine u Drugom svjetskom ratu, odakle se slala krv ubijenih u Zagreb ustaškom poglavniku Anti Paveliću, istorija po srpski narod ružno ponovila prije tridesetak godina na ovom mjestu nadomak Drinjače, gdje su poubijani civili i borci iz ovog mjesta.

Danojlović je rekao da je osvećenje spomen-obilježja gest svih mješana koji su odlučili da izgrade ovaj spomenik na kome se molimo za duše nastradalih.

On je rekao da je generacijama, sadašnjim i onim koje dolaze iza nas, potrebno da se održavaju časovi istorije kako i sa kojom mukom su se svi ovi čija su imena uklesana na ovaj spomenik i iz Drugog svjetskog rata i iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, stvarali slobodu i Republiku Srpsku.

– Sve dok djeci svojoj i budućim generacijama budemo porenosili koliko je njihovih očeva i predaka palo stvarajući slobodu dotle će živjeti sloboda i Republika Srpska – rekao je sveštenik Danojlović.

Vijence na spomen-obilježje položili su porodice nastradalih, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, predstavnici Gradske boračke organizacije i građani.

(Agencije)

FOTO: Info Birač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *