Poslodavci u RS protiv minimalca preko 1.000 KM

Unija poslodavaca Republike Srpske i Vlada Republike Srpske održali su sastanak na kojem se razgovaralo o iznosu najniže plate za 2024. godinu.

Ranije predloženi minimalac od preko 1000 KM neprihvatljiv je za poslodavce koji ukazuju na negativne posljedice takve odluke.

“Jedina najniža plata koja može biti usvojena jeste 750 KM, što pokazuju svi ekonomski pokazatelji. Ni država ni sindikat ne mogu da uređuju iznos plata. Ako Vlada može da olakša iznos poreza na platu, mi ćemo to vrlo rado proslijediti na račun radnika”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Podizanje plate, kaže Trivić, dovelo bi i do loših međuljudskih odnosa, iz razloga što bi čistačica imala platu u iznosu od 1050 KM, dok bi nastavnik imao 1200 KM. 

“Naša je želja bila da poslodavci, kojih je danas bilo oko 100, Vladi prenesu posljedice u slučaju podizanja najniže plate, a to je otpuštanje velikog broja radnika u jednim i podizanja cijena u drugim granama privrede”, objašnjava Trivić.

Poslodavci odluku Vlade o najnižoj plati očekuju u što skorijem roku, iz razloga što trpe pritisak od strane poslovnih partnera iz inostranstva, koji su svjesni da bi podizanje iznosa najniže plate dovelo do velikih ekonomskih problema za domaće firme.

(BN) Foto: BN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *