„Potvrda da radim dobar posao“ Višković komentarisao američke sankcije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da američke sankcije samo potvrđuju da radi dobar posao za Srpsku i da mu je prioritet poštovanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske, zaštita institucija, kao i ravnomjeran ekonomski razvoj od Trebinja do Novog Grada.

obavezuju da još opreznije i predanije u budućnosti štiti Ustavom zagarantovana prava Republike Srpske.

– Nije me zatekla vijest da je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAK) uvela sankcije meni kao predsjedniku Vlade Republike Srpske i našim zvaničnicima, niti će uticati na moj dalji rad i angažman da na demokratski način štitim poziciju Republike Srpske – rekao je Višković.

Višković je naveo da se u svakodnevnom poslu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome su već uvedene sankcije, te on i ostali zvaničnici kojima su ovom odlukom uvedene sankcije vode i donose odluke na demokratski način u institucijama Republike Srpske, štiteći ustavnu poziciju, saopšteno je iz Kabineta premijera.

– Ukoliko ja i ostali zvaničnici iz Republike Srpske, samo zato što poštujemo Dejtonski sporazum i čuvamo ustavnu poziciju, trebamo zato snositi američke sankcije, to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod radimo na najbolji mogući način – naveo je premijer Srpske.

On je naglasio da ove sankcije apsolutno neće uticati na njegov dalji rad po pitanju zaštite Republike Srpske, kao i donošenja svih zakonskih i podzakonskih akata u smislu daljeg ekonomskog razvoja i napretka.

Višković je ove sankcije ocijenio kao licemjerne, jer su i on i ostali zvaničnici u Republici Srpskoj u svom radu opredijeljeni i djeluju u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Na kraju, pročitao sam negdje u obrazloženju kako sam rekao da su nedavne odluke nepovoljne po Republiku Srpsku, pa još jednom ističem i poručujem da sam rekao tada i opet ću reći da su nepovoljne, i podržaću naše institucije da donose zakone i da na demokratski način štitimo poziciju Republike Srpske -istakao je Višković.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvela je juče sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejtonskih akcija.

Sankcije su uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Iz Ambasade SAD su navelu da su oni “direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Srpska info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *