Prvi dan velikog testa za male maturante

Testom iz srpskog jezika danas počinje „mala matura“ – završni ispit za sve male maturante u Srbiji.

Ispit počinje u 9 sati, a na raspolaganju imaju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja iz maternjeg jezika.

Dan kasnije đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok je u petak (23. juna), predviđen treći test gde će polagati jedan od pet ponuđenih predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologije. Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju – 38 odsto, geografiju – 29 odsto, istoriju – 16 odsto, hemiju – devet odsto i fiziku – osam odsto. 

U Ministarstvu prosvete kažu da će završni ispit polagati 66.970 učenika, a da u srednjim školama mesta ima za oko 75.800 đaka. U prvih 45 minuta od početka testiranja nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se ispit polaže, kao ni poslednjih 15 minuta pred kraj.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 sati na portalu „Moja srednja škola“ (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Mala matura pripremana je uz posebne mere bezbednosti. Pripremu zadataka za završni ispit i štampanje testova radio je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.

Testovi su čuvani u posebnoj prostoriji pod video nadzorom. I ove godine najviše zadataka na završnom ispitu biće zatvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da oboje kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Testovi se pregledaju elektronski, a zadatke gde se od učenika očekuje da upišu tačne odgovore pregledaju nastavnici.

Distribucija testova školskim upravama obavljena je juče. Taj zadatak poveren je Pošti Srbije. U svakoj školskoj upravi jedna škola je odabrana da bude glavni punkt. Odatle su jutros direktori  preuzeli testove koje čuvaju u sefu do dolaska supervizora.

Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, nakon čega sledi popunjavanje liste želja – 29 i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. planirano je 75.853 mesta ukupno, navela je Vlada Srbije.

Za učenike osmog razreda beogradske osnovne škole „Vladislav Ribnikarˮ obezbeđeni su povoljniji uslovi sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu, piše u saopštenju.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *