REGATA NA DRINSKOM JEZERU: Uživanje i negovanje kulture

Tradicionalna reagata, koju organizju opština Mali Zvornik i ovdašnja Turistička organizacija, kreće danas sa Drinskog jezera, kod Velike Reke.

Regetaše, koji su stigli iz svih krajeva Srbije, ali i inostranstva, očekuje spust dug 21 kilometar do sela Sakara, smeštenog pre HE „Zvornik“. Ova regata je specifična što, za razliku od drugih, učesnici moraju da obezbede motorne čamce ili splavove.

– Ovo nam dođe kao uživanje i predah, posle brzih regata u Bajinoj Bašti i Ljuboviji – kaže Spasoje Bato Vasić, veliki zaljubljenik u Drinu i njeno jezerp, vlasnik čuvenog, velikog plovila, koje kreće iz Culina, kom je nadenuo ime „Psihijatrija“. -Carski i kraljevski ćemo da uživamo, uz pesmu, zabavu, igru, dobra jela i piće.Na pola trase je predah, uz okrepljenje i trubače.

Cilj je, po rečima Zorana Jevtića, predsednika opštine Mali Zvornik, na Drinskom jezeru kod sela Sakara, gde će, kao i obično, uz doček regetaša biti zabava za pamćenje.Na tom mestu održana je dvodnevna „Somovijada“ na kojoj je bilo više od 50 učesnika. Manifestacija „Drina je smisao života“ traje nedelju dana i mesto je za divan provod, odmor, predah od „brzog života“, ali i sjajna prezentacija ovdaših prirodnih lepota.Svake godine poseta je sve veća.

Organizacija „Naša Drina“, čije je predsednik mr Igor Braunović, značajno je doprinela, svih ovih godina, da Drina i njeno jezero budu što omiljenija adresa za ovake i slične sadržaje.I sama organizacija, često, ima programe na Drini, osim sportskih i turističkih, i one koji  su istorijskog i kulturnog sadržaja i ukazuju na važnost ovih krajeva, sa obe obale, i same reke.

– Poruka i pouka da  je Drina kičma našeg roda, našeg predsednika sve govori – kaže aktivista Naše Drine Petar Banković. – Tu smo, ne samo da uživamo, već da podsećamo na njenu i našu prošlost, negujući kulturu sećanja, ali i da je čuvamao. Pod rukovodstvom predsednika Braunovića više puta smo čistili korito i priobalje od svega i svačega i pozivali ljude da vode računa o reci i jezeru. I, mnogo više i bolje, ove poruke, molbe i vapaji su urodili plodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *