Sindikat prosvetara tvrdi da MUP traži školama da naprave spiskove „problematične dece“

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije oglasio se povodom navoda da se po školama, po nalogu MUP-a, prave spiskovi dece koja mogu biti problematična. Saopštenje prenosimo u celosti.

Ministarstvo prosvete mesecima ignoriše predlog da se izmenama prosvetnih propisa omogući nastavnicima da sa časa suspenduju učenike koji remete nastavu, a sada Ministarstvo unutrašnjih poslova od škola zahteva pravljenje spiskova “problematičnih” učenika da bi se njima bavila policija!?

U pitanju je skandalozno ponašanje primereno policijskim, a ne demokratskim društvima.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva škole da odbiju pravljenje spiskova “problematičnih” učenika, a Vladu da uputi učenicima, roditeljima i nastavnicima javno izvinjenje zbog slanja takvog dopisa školama.

Mir i spokoj u škole ne mogu da uvedu naoružani policajci niti njihovi doušnici koji će da cinkare koje dete “nije dobro”, zato što represija ne otklanja uzroke nasilja u školama.

U vaspitnom procesu, koji je ključan za smanjenje nasilja, potrebno je sistemsko jačanje uloge nastavnika, a ne policije.

Kako je za Danas potrvrđeno iz Ministarstva prosvete, dopise sa zahtevom školama da prave spiskove „sumnjivih učenika“ oni nisu slali, niti su dobili dopis MUP-a sa takvom sadržinom.

U više beogradskih osnovnih i srednjih škola nam je rečeno da nikakav dopis sa nalogom da popišu sumnjive učenike nije stigao.

Direktor jedne beogradske gimnazije kaže za Danas da je prvog dana kada se desila tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u neformalnom razgovoru jedan policijski inspektor pitao da li u školi ima učenika koji su problematični, ali da se sve završilo na tome.

On kaže da su podaci o učenicima koje poseduje škola i stručni saradnici (psiholog i pedagog) tajna i da se ne smeju deliti jer bi time škola prekršila zakon.

Izvor: Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *