Stopama kralja Aleksandra Karađorđevića kroz Mali Zvornik i Zvornik

Kralj Aleksandar Karađorđević u istoriji Podrinja ostavio je neizbrisiv trag o kojem svedoči i podzemni grad u Malom Zvorniku. Zidan pod stenom u tajnosti, a po njegovom nalogu, kao sklonište za smeštaj članova dinastije u slučaju rata, danas predstavlja kulturno- istorijski spomenik.

„Druga njegova specifičnost jeste što je u većinskom delu, na tri hiljade kvadrata, izvršena rekonstrukcija podzemnog grada i što se ovde nalazi jedinstveni primerci određenih autentičnih objekata“, navodi Jefto Marković iz TO opštine Mali Zvornik.

Podzmeni grad Karađorđevića prva je lokacija koju turisti obilaze u okviru zajedničke pešačke ture. Put ih potom vodi do mosta koji je izgrađen 1930. godine, na zahtev kralja Aleksandra i u njegovoj nameri da premosti reku.

Više od devet decenija ovaj most predstavlja simbol zajedništva i povezanosti leve i desne obale Drine. Do pre dve godine preko njega su mogli samo stanovnici Malog Zvornika i Zvornika, a danas, uz ličnu kartu to mogu građani obe države.

Po dolasku na levu obalu Drine, stiže se do crkve koju krase zvona iz 1927. godine, kraljev dar Zvorniku. Turisti mogu da obiđu i kuću Stanka Nikolića u kojoj je, tada još uvek, regent Aleksandar Karađorđević, doneo odluku o izgradnji mosta, a taj momenat slikovito je prikazan i muralom.

„Ova tematska šetnja predstavlja jedan novi turistički sadržaj u turističkoj ponudi oba grada, predstavljanja spajanje dva grada, dve države i nadamo se da će u skorijoj budućnosti biti organizovano što više ovih šetnji, jer one daju turistima koji dođu na našu destinaciju jedan novi doživljaj“, napominje Aleksandra Đerić iz TO grada Zvornika.

Rodbinske i prijateljske veze među građanima dva Zvornika oduvek su neraskidive, a od njihovih stanovnika često se čuje da žive u jednom gradu na dve obale. Zajednička turistička tura, kažu, omogućiće i učvršivanje poslovnih, jer će od razmene gostiju prihodovati i jedni i drugi.

(RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *