Zašto i od kad Srbi slave Spasovdan?

Spasovdan je praznik kojim hrišćani slave Sveto Vaznesenje Gospodnje. Uvek pada u četvrtak, četrdeset dana od Svetog Vaskrsenja Hristovog, a deset dana pre Pedesetnice, silaska Svetog Duha na apostole.

Na Spasovdan 1349 je prvi srbski car Stefan Uroš četvrti Dušan Nemanjić Silni objavio svoj Zakonik, zbirku zakona koji obavezuju njegove podanike i njega samog. Takođe na Spasovdan, 1354 je Zakonik dopunjen. To je bilo u vreme dosadšnjeg vrhunca državnosti Srba.
U vreme vrhunca duhovnog, kulturnog i umetničkog procvata srbskog naroda, despot Stefan Lazarević Hrebeljanović Visoki je 1403. grad Beograd proglasio prestolnicom, posvetio ga Presvetoj Bogorodici, njegovoj zaštitnici, a kao slavu Begrada je odredio Spasovdan.

Litija je bogoslužbeni čin, vrsta molitvenog obreda, koji se vrši van hrama o velikim hrišćanskim praznicima. To je svečana, saborna povorka vernog naroda, predvođena sveštenicima sa krstovima, crkvenim zastavama i ikonama.

Na litijskoj zastavi, koja se nosi na čelu beogradske spasovdanske litije je sa prednje strane Ikona Svetog vaznesenja Gospodnjeg i zlatnim nitima izvezen natpis „Opština grada Beograda 1938“, a sa druge strane je ikona Svete mati Paraskeve i natpis „Ko krsno ime slavi – onom i pomaže“.

🇷🇸🇷🇸Vidimo se na litiji, 25.05.2023 – 19:00

🇷🇸 t.me/buntcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *