Đake od 1. septembra očekuju novine: Više časova fizičkog, softver za praćenje aktivnosti i još mnogo toga

Do početka školske godine ostalo je još dve nedelje.

Mnoge škole oštećene tokom nevremena ubrzano se sređuju kako bi spremno dočekale đake 1. septembra. Roditelji su počeli pripreme za novu školsku godinu, kupuju se udžbenici, školski pribor.

Prvi dan škole počeće intoniranjem himne „Bože pravde“, što je od prošle godine zakonska obaveza. Za obrazovne ustanove koje se toga ne budu pridržavale Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene su kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara. Za isti prekršaj kazniće se i direktor škole kome je zaprećena kazna od 25.000 do 100.000 dinara, podseća Euronews Srbija.

Prosvetne radnike sa početkom školske godine čeka povećanje plate od 5,5 odsto. To znači da će nastavnicima i učiteljima septembarska plata biti veća za oko 4.100 dinara. Sledeće povećanje je najavljeno za januar, kada je predviđena povišica  od 10 odsto, što je dodatnih 7.000 dinara.

Više časova fizičkog

Više časova fizičkog očekuje osnovce i srednjoškolce, za početak u 120 odeljenja. U 100 odeljenja u osnovnim školama i 20 odeljenja u srednjim školama. Reč je o pilot projektu „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji sprovode tri ministarstva – zdravlja, prosvete, sporta.

Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta odabrati u kojim školama će biti ova proba, a u projekat će biti uključene škole koje rade jednosmenski. Više časova fizičkog imaće đaci u 70 odeljenja do četvrtog razreda, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Planirano je da u narednoj školskoj godini ovo bude pilot projekat, ali da se od školske 2024/25. uvede u sve škole. Časove fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole zajedno će držati učitelj i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će nastavnici fizičkog biti dodatno angažovani ukoliko škole budu imale potrebu za tim.

Uvođenje softvera za praćenje fizičkih aktivnosti

Loše držanje tela, kriva kičma, gojaznost, najčešći su zdravstveni problemi osnovaca, ali i srednjoškolaca u Srbiji. Istraživanja Instituta „Batut“ pokazuju da je danas svako osmo dete gojazno, dok je svako peto predgojazno. Lekari godinama upozoravaju da se hitno mora nešto preduzeti jer su deca fizički slabo aktivna, jedu nezdravu hranu, slobodno vreme uglavnom provode ispred ekrana.

Prosvetne vlasti od naredne školske godine najavljuju uvođenje informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u svim školama. Nastavnici će testirati učenike, podatke će ubacivati u softver i na osnovu dobijenih rezultata preporučiće koje vežbe đaci treba da rade u školi i kod kuće.

Softer će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika počev od trećeg razreda osnovnih škola (u prva dva razreda predviđeno je samo praćenje fizičkog razvoja učenika), kao i svih srednjih škola“, kažu u Ministarstvu.

U praksi će to izgledati ovako: učitelji i nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na početku školske godine (septembar-oktobar) i na kraju svake školske godine (maj) radiće testiranja učenika. Dobijene rezultate testiranja obrađuje softver i prikazuje rezultate. Na osnovu dobijenih rezultata nastavnik fizičkog preporučuje koje vežbe učenik treba da radi kod kuće, napolju, sa vršnjacima i porodicom.

Četiri raspusta za đake u Srbiji, tri u Vojvodini 

U narednoj školskoj godini osnovci i srednjoškolci imaće četiri raspusta, dok će učenici u Vojvodini imati tri. Školskim kalendarom je predviđeno da đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok učenici u Pokrajini neće imati jesenji raspust.

Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara. Za škole na teritoriji Vojvodine kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete.

Jesenji raspust počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine. Spojeno sa vikendom đaci će imati pauzu od pet dana. Zimski raspust počinje u sredu, 3. januara 2024. godine, a završava se u petak, 19. januara 2024. godine. Đaci se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 22. januara.

Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Za đake u Vojvodini školskim kalendarom predviđena su tri raspusta. Za razliku od učenika u ostatku Srbije oni neće imati jesenji raspust. Za njih zimski raspust počinje u ponedeljak, 25. decembra 2023. godine, a završava se u petak 12. januara 2024. godine. Prolećni raspust počinje u četvrtak 28. marta 2024. godine, a završava se u sredu, 3. aprila 2024. godine.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se  u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita,  a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. 

Osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu

U srednjim stručnim školama od naredne školske godine biće uvedeno osam novih, dualnih obrazovnih profila. Novi obrazovni profili se uvode u skladu sa potrebama privrede. Među novim obrazovnim profilima su: Tehničar grejanja i klimatizacije, Tehničar vuče, Nautički tehničar – rečni smer, Tehničar drumskog saobraćaja, Tapetar-dekorater.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom modelu dobijaju i naknadu od kompanija za rad koji obavljaju. Poslodavac isplaćuje naknadu za učenje kroz rad učeniku srednje škole jednom mesečno i to najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec. Naknada se isplaćuje po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada u skladu sa zakonom.

021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *