Mali Zvornik se sprema za Bogojavljenje: Plivanje za ČASNI KRST po 17. put

Tradicionalno plivanje za časni krst biće na Bogojavljenje, uz blagoslov vladike šabačkog Jeroteja, održano sedamnaesti put na Zvorničkom jezeru, u blizini HE ’’Zvornik’’, a organizatori su Crkvena opština Mali Zvornik, Turistička organizacija i malozvornička opština.

Mali Zvornik

Start plivača zakazan je za 12 časova na stazi dugačkoj 33 metra što simbolizuje godine Hristovog života na zemlji. Osveštan krst, dar Zarije Vasića i Milorada Stepanovića, dobiće pobednik u trajno vlasništvo, a svim učesnicima biće dodeljene prigodne nagrade. Svi takmičari moraju biti kršteni, a treba da se jave najkasnije dva sata pre starta radi evidencije i obaveznog lekarskog pregleda. Prošle godine nije bilo ove manifestacije, a plivanje za Bogojavljenski krst otkazano je zbog visokog vodostaja reke Drine i nemogućnosti da se obezbede uslovi za bezbedno nadmetanje plivača.

Mali Zvornik godinama održava ovu manifestaciju, s tim da plivanja nije bilo ni 2021. godine zbog epidemijske situacije, ali je održana litija i časni krst je iz čamca spušten u jezero tako da tradicija te godine nije prekinuta.

Kurir.rs/T.Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *