ZLOČIN BEZ KAZNE! 31 godina od stradanja 126 boraca Vojske Srpske na Glođanskom brdu

Na Glođanskom brdu kod Zvornika danas će biti služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće povodom obilježavanja 31 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske.

Njih su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Ubijeni i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je srpski narod već davno uvidio da za Tužilaštvo i Sud BiH, nametnute instutucije od visokih predstavnika, zločini nad Srbima ne postoje, jer kao po ustaljenoj sramnoj praksi ti predmeti se uopšte ne uzimaju u razmatranje, već stoje u ladicima i skupljaju prašinu, ili, ako su kojim slučajem i podignute optužnice, završe se oslobađajućom presudom.

„Niko od nas više nije tako naivan da povjeruje da će ovakvo pravosuđe u BiH ikada biti profesionalno i objektivno. Tu nema prava i pravde, već se sudi prema nacionalnoj pripadnosti s jasnom namjerom da se Srbi prikažu agresorima, a muslimani žrtvama. S toga, naša je dužnost da pamtimo i čuvamo sjećanje na one koje su dali život za slobodu koju mi danas živimo“, istakao je predsjednik Republike.

Svjesni smo, rekao je Dodik za Srnu, da je odugovlačenje sudskih procesa u kojima se sudi počiniocima zločina nad Srbima samo jedan od gnusnih načina da se oni obezvrijede, a srpske žrtve obesmisle i još jednom ubiju.

„Takođe, cilj je i da vrijeme učini svoje pa da svjedoci i zločincu umru što govori o odnosu takozvanih djelioca pravde, odnosno sudija i tužioca prema srpskim žrtvama. Sve se to radi samo da se održi teza o Srbima kao zločincima i jedinim krivcima za zločine u proteklom ratu. A, sa druge strane, kada je riječ o sudskim procesima protiv Srba, tada se i tužbe i presude pišu ekspresno“, konstatovao je Dodik.

On je konstatovao da su Sud i Tužilaštvo BiH projektovani da ne procesuiraju ratne zločine nad Srbima, već samo one nad muslimanima.

„Nažalost, svjedocimo smo toga svaki dan, ali to svakako nije i ne smije biti razlog da te stvari samo prolaze pored nas. Očigledno je da se sve radi po nalogu stranaca, muslimanskih lobista, s ciljem da se falsifikuje istorija i činjenice o građanskom ratu u BiH, kao što sve ove godine i nastojalo“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je svima jasno da je to nalog zapadnih mentora i neprijatelja srpskog naroda, ali ne može ni to trajati vječno. „Mi moramo da budemo maksimalno angažovani, posvećeni i istrajni na tome da prikupimo i čuvamo dokaze o svakom zločinu nad našim narodom, da obilježimo svako mjesto stradanja, jer činjenice se ne mogu falsifikovati bez obzira koliko se trudili i na tome radili predstavnici muslimanskog naroda uz pomoć stranaca“, istakao je Dodik.

On je naveo da svaki zločin mora dobiti sudski epilog kad-tad, pa tako i ovaj na Glođanskom brdu, srpskoj grobnici za 126 pripadnika Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske, a ako to ne dočekamo mi, bar će prikupljeni dokazi ostati da svjedoče budućim generacijama o stradanju našeg naroda od ruke muslimanskih zločinaca.

Dodik je rekao da je zločin na Glođanskom brdu još jedan u nizu zločina sa svjesnom namjerom da se zatre srpsko ime i srpsko ognjište na ovom prostoru.

„Nažalost, svjedoci smo mnogih zvjerstava koje su počinili Orić, kao komandant 28. divizije, i njegov potčinjeni Muhamed Čikarić kao komandant 6. odreda Kamenica tzv. Armije BiH. Dio tih strahota od kojih se ledi krv u žilama mogli smo viđeti i na Glođanskom brdu, jednom od većih srpskih stratišta u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Surovost i životinjski nagon za mučenjem i ubijanjem iskazali su na monstruozan način nad ovim nedužnim Srbima u zoru tog tužnog 6. novembra 1992. ritualnim odsjecanjem dijelovi tijela, vezivanjem bodljikavom žicom za drveće, razapinjanjem, iživljavanjem i mučenjem. Ali, nažalost, za bh pravosuđe to nije zločin, to je ‘herojstvo’ za koje je Orić nagrađen slobodom“, istakao je Dodik.

U kakvoj BiH živimo, rekao je Dodik, govori i činjenica da srpski narod ne može dostojno obilježiti ni mjesto stradanja svojih sunarodnka. „Samo na Glođanskom brdu tri puta je postavljana spomen-ploča koju su nepoznati vandali i divljaci razbijali. Ne znam kako drugačije da nazovem te kojima smeta i kamena ploča kojom želimo da obilježimo mjesto stradanja naših stradalih mučenika“, rekao je Dodik.

Naravno, dodao je predsjednik Republike, međunarodna zajednica je gluva i slijepa na takav vandalizam muslimana, jer za njih srpska žrtva nije žrtva, niti ih boli srpska bol.

„Zato mi ne smijemo nikada postati bezdušni i bezosjećajni. Da nije bilo tih ljudi, hrabrih vojnika Vojske Republike Srpske, koji su odbranili i sačuvali Republiku Srpsku ne bi danas ni nas bilo. Naša je dužnost da ne pokleknemo, da ne padnemo pod pritiskom i ucjenama i ne izdamo i prodamo našu Republiku Srpsku. Zbog svih ovih žrtava, naših predaka i potomaka moramo biti jedinstveni i složni, jer samo u zajedništvu možemo i moramo odbraniti Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju od raznih ataka bjelosvjetskih mešetara koji hoće po svaku cijenu da nas unište, da od naše prelijepe i slobodne Republike naprave koloniju kojom će oni upravljati i komandovati“, ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da Srbi nisu narod koji se ikada predavao i povlačio pred bilo kakvom silom pa neće ni danas, iako smo i kao narod i kao Republika Srpska izloženi svim mogućim oblicima hibridnog rata.

„Masovno smo stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, doživjeli genocid u NDH, pogrome u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bombardovanje osiromašenim uranijumom i izdržali smo. S toga, naši stradali preci nas obavezuju da nikad ne zaboravimo ni Glođansko brdo, ni Kozaru, ni Romaniju, ni Podrinje, ni Hercegovinu, ni Stari Brod, kao i da čuvamo Republiku Srpsku jer je ona jedina naša otadžbina, zahvaljujući kojoj smo svoji na svome“, naglasio je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *