Danas počeo upis u srednje škole i fakultete

U Republici Srpskoj danas počinje upis u srednje škole za skoro 10.000 maturanata osnovnih škola. Deficitarna zanimanja biće i ove godine stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade.

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ predviviđen je upis deset odjeljenja, odnosno 240 učenika. U gimnaziju će biti upisana četiri odjeljenja, dva opšteg smjera te po jedno društveno-jezičkog i računarsko-informatičkog smjera. 

Na smjeru ekononomija-pravo-trgovina biće upisana tri odjeljenja, odnosno po jedan razred ekonomskih, poslovno-informatičkih i trgovačkih tehničara.

Ove godine biće upisana i dva odjeljenja medicinskih tehničara, na smjeru zdravstvo.

U SŠC „Petar Kočić“ biće upisano i jedno odjeljenje kuvara i poslastičara. Ove godine poslastičari su deficitarno zanimanje pa će za ove učenike biti obezbijeđena mjesečna stipendija te besplatna mjesečna karta za prevoz kao i sanitarna knjižica.

U Tehničkom školskom centru u Karakaju ove godine predviđen je upis devet odjeljenja, odnosno 216 učenika. Prema planu upisa, u struci mašinstvo i obrada metala biće upisan jedan razred tehničara CNC tehnologija, te jedno kombinovano odjeljenje automehaničara i bravara-zavarivača.

U oblasti saobraćaja, planiran je upis po jednog razreda tehničara drumskog saobraćaja i tehničara špedicije i logistike, te jedno kombinovano odjeljenje vozača motornih vozila i rukovalaca građevinskih i pretovarnih mašina i kranova.

Na smjeru elektrotehnika planiran je upis po jednog razreda tehničara elektroenergetike i tehničara računarstva i programiranja, te kombinovano odjeljenje električara-elektroinstalatera i autoelektričara. 

Ove godine biće upisano i jedno odjeljenje hemijskih tehničara.

Upis i na fakultetima

I na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj počinje prijavljivanje kandidata na prvi ciklus studija.

Za narednu akademsku godinu, na Banjalučkom univerzitetu predviđeno je 2.770 mjesta za upis studenata na prvi ciklus studija, od kojih će najveći broj biti upisan na budžet.

Prijemni ispiti biće održani 26. juna.

(Info Birač)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *