Dete ostalo samo u školi nakon dojave bombe, roditelji protestovali

Nekoliko desetina roditelja protestovalo je ispred OŠ „Prva vojvođanska brigada“ na Novom naselju nakon jučerašnjeg incidenta prilikom lažne dojave o bombi u školi.

Dete ostalo samo u školi nakon dojave bombe, roditelji protestovali ispred Prve vojvođanske brigade

Foto: 021.rs

Kako javlja reporterka 021.rs sa lica mesta, direktor škole Oliver Stojanović primio je roditelje na razgovor. On tvrdi da je sve urađeno po proceduri, da su razredne starešine obaveštene o dešavanjima, ali da neki razredi nisu dobili obaveštenje od svojih razrednih. 

Roditelji sumnjaju da je pregled škole uopšte obavljen, s obzirom na to da nema pisanog traga ove akcije.

Razlog nezadovoljstva roditelja je taj što je, nakon što se škola ispraznila zbog dojave bombe, jedno dete ostalo u učinioci za produženi boravak. Dete je bilo samo u školi, o čemu je obavestilo svoju majku.

Prema saznanjima 021.rs, direktor škole je o dojavljenoj bombi oko 6.30 časova obavestio komandira PO Satelit i majstora škole. U sedam časova ujutru je dao podatke i školskom policajcu, koja je prosledila izveštaj nadređenima i nakon provere škole deca su počela sa nastavom.

Međutim, problem je nastao što je jedno dete, koje ide u produženi boravak, ostalo samo u školi. Ono je u objekat došlo oko sedam časova ujutru, kada počinje sa radom produženi boravak. Majka je u 7.22 dobila poziv od deteta da je sama u boravku, da nema dece, ali ni osoblja. 

Roditelji su na protestu izneli niz zahteva koji se odnose na informacije o tome ko obavlja pregled zgrade škole nakon dojave o podmetnutoj bombi i ko proglašava objekat bezbednim, traže i dostavljanje izveštavaja o obavljenom pregledu Savetu roditelja, istovremeno sa obaveštenjem da je objekat bezbedan za upotrebu, odmah po završetku pregleda.

Traže i odgovornost za zaboravljanje deteta u boravku tokom pregleda škole i obaveštenje o posledicama koje će iz toga proizaći. Zahtevaju i da se jasno definiše protokol o bezbednosti u kritičnim situacijama kao što je dojava o bombi u školi, uz promptno obaveštavanje roditelja, ali i donošenje Akta o proceni bezbednosti koji trenutno blokira rešavanje problema uvođenja obezbeđenja u školi. 

Direktor škole Oliver Stojanović rekao je roditeljima da je zatečen time što je dete ostalo u boravku i da će se ispitati kako je do toga došlo.

U ponedeljak su u nekoliko škola u Novom Sadu dojavljene bombe. Proverom je utvrđeno da bombi nije bilo. To je druga nedelja zaredom da se u novosadskim školama dojavljuju bombe.

Liga socijaldemokrata Vojvodina zatražila je hitno zasedanje Skupštine Grada Novog Sada kako bi se raspravljalo o bezbednosti u školama. 

Novosadski Gradski odbor Zajedno apelovao je na nadležne da hitno ustanove bezbednosne procedure za istrage dojava o bombama u školama.

Izvor:021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *