Drugo polugodište u svim školama u Srbiji završava se do 6. juna

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu prosvete da se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u celoj zemlji završi 6. juna, što znači da do tada treba da budu zaključene sve ocene, piše u dokumentu u koji je N1 imao uvid. Dodaje se da škole najkasnije do 20. juna održavaju vannastavne aktivnosti koje između ostalog podrazumevaju i nastavu u prirodi.

U dokumentu se dodaje da Osnovna škola Vladislav Ribnikar nastavlja sa radom, s tim što je naložena rekonstrukcija, a posle rekonstrukcije napraviće se i memorijalni deo.

„Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu. Vodeći računa upravo o tome, Vlada Republike Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji“, navodi se u saopštenju vlade.

Dodaje se da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele.

„U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev“, piše u saopštenju.

Prema ranijem školskom kalendaru, školska godina za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola trebalo je da traje do 20. juna 2023. godine, a za učenike osmog razreda do 6. aprila.

Kada se o srednjim školama radi, za učenike četvrtog razreda četvorogodišnjih stručnih škola i učenike trećeg razreda trogodišnjih stručnih škola poslednji dan škole bio je 30. maj, a 20. jun za učenike prvog, drugog i trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih srednjih škola, kao i prvog i drugog razreda trogodišnjih stručnih škola.

Izvor:N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *