Feđa Štukan za N1: Za zabranu ulaska u Srbiju sam saznao od čoveka koji je zaposlen na graničnom prelazu Mali Zvornik

Kad bih imao neki „debeo razlog“ za dolazak u Beograd, verovatno bih se zaputio iz Bosne, ali ako je zaista izdata poternica na moje ime, onda reskiram da provedem neko vreme u zatvoru. Ne treba mi to“ kaže za Nova.rs glumac Feđa Štukan, i otkriva da je do njega došla informacija da mu je zabranjen ulazak u našu zemlju.

U potpunosti prenosimo tekst sa portala N1:

Polovinom prošlog meseca bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan zadržan je na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najpre podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – „muslimanskim ekstremistom“.

I onda je na graničnom prelazu Mali Zvornik, na srpskoj strani, zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste…

I mesec i po dana posla zadržavanja na granici bosanski glumac Feđa Štukan, kako kaže za Nova.rs, nije pokušavao da ponovo uđe u Srbiju. Za to ima, precizira glumac za naš sajt, i dobar razlog:

– Nezvanično sam saznao da mi je ulazak u Srbiju zabranjen u narednih godinu dana. Rekao bih da je informacija koju imam pouzdana, s obzirom da sam za zabranu saznao od čoveka koji je zaposlen na graničnom prelazu. Još uvek, doduše, ne znam, odnosno nisam siguran da li je izdata poternica na moje ime.

Upitan da li se usudio da pokuša da pređe granični prelaz, ukoliko mu je zaista zabranjen ulazak u Srbiju na 12 meseci, Štukan kaže da trenutno nema razloga da „testira sebe“:

– Prilično sam poslom vezan za Srbiju, ali sva snimanja sam završio pre nekoliko meseci i u narednom periodu, do kasne jeseni ne bi trebalo da radim bilo šta u Beogradu. Kad bih imao neki „debeo razlog“ za dolazak u Beograd, verovatno bih se zaputio iz Bosne, ali ako je zaista izdata poternica na moje ime, onda reskiram da provedem neko vreme u zatvoru. Ne treba mi to.

Feđa Štukan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je od zadržavanja na granici prošlo četrdesetak dana i dalje je pri stavu da je do toga došlo zato što je javno podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, i kritički govorio protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

– Da, to je to, plus moja knjiga „Blank“. Mislim da im to jako smeta. Smeta im da se knjiga širi, čita jer će zbog toga oni koji su na vlasti u Srbiji sigurno izgubiti neke potencijalne glasove. Ali, time su samo napravili dodatnu reklamu knjizi – kaže na kraju Feđa Štukan, koji je, podsetimo, autobiografsko delo „Blank“ objavio prošle godine.

Roman u izdanju „Čigoja štampe“ priča je o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi, s obzirom da glumac piše o svom iskustvu kao snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, pa beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, ali i o sjaju filmskih reflektora.

Demistifikuje u knjizi bosanski rat koji vode lokalni lopovi, aminuju hodže i popovi, a koriste političari svih fela, ali i državu koja ubija sopstvenu decu, kao i međunarodnu politiku koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu.

– Ne postoji ništa tako haotično i užasno kao rat. Ali, to je tako samo dole, gde smo mi mali ljudi i ne znamo ništa o tome. Tu je haos. A gore se sve odvija po planu, i dolazak novca, raspodela hrane, krađa, krađa donacija. Oni znaju tačno šta se dešava na bojnom polju, ali oni sede u toplom i gledaju. Svi ratovi su takvi, stradaju oni koji su najmanje krivi. Ovi mali ginu za velike – govorio je za naš sajt nakon promocije „Blanka“.

Obratili smo se MUP-u, želeći da proverimo navode Feđe Štukana, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *