Crveni krst realizuje projekat pomoći ugroženim porodicama u Zvorniku, Vlasenici, Milićima i Osmacima

U okviru projekta “Zimska pomoć 2023-24”, koji Crveni krst Republike Srpske realizuje posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH i uz finansijsku podršku Crvenog krsta Švajcarske, juče su u Vlasenici potpisani ugovori o realizaciji projekta u opštinama Vlasenica, Milići, Osmaci i Gradu Zvorniku, prenosi portal Medžik radija.

Potpisivanju, sa predstavnicima organizacija Crvenog krsta pomenutih lokalnih zajednica, je prisustvovao Generalni sekretar Crvenog krsta RS Rajko Lazić.

Zahvaljujući projektu “Zimska pomoć”, 30 porodica u Zvorniku biće novčano podržano – kaže Dana Mićić sekretar GO Crvenog krsta Zvornik.

– U saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad odredili smo 30 korisnika koji su stariji od 65 godina, a sami žive, i nekoliko višečlanih ugroženih porodica. Ovom prilikom se zahvaljujemo Crvenom krstu RS i Društvu CK, te Crvenom krstu Švajcarske jer novčana pomoć mnogo znači našim korisnicima. Hranu možda dobiju i od ostalih donatora, a rijetko novac, koji im je potreban da plate struju, lijekove – kaže Mićićeva i dodaje da je za ove potrebe u Zvorniku kroz projekat odobreno 9.950 KM.

3

Slavica Rajić, sekretar OO Crvenog ksrta u Osmacima kaže da će ova organizacija rasporediti 10 000 KM na 27 korisnika.

– Odobren nam je maksimalan iznos. Porodice koje imaju više članova dobiće i više sredstava, a obuhvaćene su kategorije po kriterijumu donatora. Ovo je izuzetno dobra pomoć i drago nam je da i mi iz malih sredina, možemo da apliciramo na ove projekte i pomognemo našem ugroženom stanovništvu – kaže Rajićeva.

Milica Kraljević sekretar OO Crvenog krsta Vlasenica ističe da je ova lokalna zajednica drugi put obuhvaćen projektom.

– Opština Vlasenica već drugi put realizuje ovaj projekat u cilju pomoći ugroženom stanovništvu. Kroz ovaj projekat biće isplaćena novčana sredstva za 25 porodica iz Vlasenice kojima će ova pomoć mnogo znači. Na raspolaganju nam je 10.000 KM – kaže Kraljevićeva.

Jovana Petković sekretar OO Crvenog krsta Milići kaže da se na spisku, koji je ova organizacija sačinila zajedno sa Centrom za socijalni rad Milići, nalazi 27 korisnika a iznos sredstava je 10.000 KM.

– Uključene su osobe starosti preko 65 godina, višečlane porodice, kao i porodice koje imaju osobu sa invaliditetom . Ovom prilikom zahvalila bih se našoj opštini i Crvenom krstu RS koji je omogućio da aplicirimao na ovaj projekat i da ga realizujemo. Hvala Centru za socijalni rad koji nam je pomogao da lakše dobijemo podatke o budućim korisnima projekta – kaže Petkovićeva.

Osim navedenih lokalnih zajednica u ovom projektu, čiji ukupan budžet iznosi 88.750 KM biće obuhvaćeno stanovništvo u stanju potrebe u još pet lokalnih organizacija Crvenog krsta u Republici Srpskoj, i to u Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Bijeljini, Palama i Istočnoj Ilidži.

Izvor: Medžik radio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *