Mali Zvornik nabavio amfibiju – Očekuje se veći broj turista nego ikad!

U Malom Zvorniku primerom potvrđuju posvećenost unapređenju zaštite životne sredine i razvoju turizma, pa su iz skromnog opštinskog budžeta izdvojili 19,2 miliona dinara i nabavili amfibiju da bi redovno čistili Zvorničko jezero, omiljenu destinaciju turista i naročito ribolovaca.

– Jezero sve više zarasta u travu i drugo rastinje, na obali ima šiblja, a na površini kojekakvog otpada. Velika je ovo investicija za našu opštinu, ali pošto želimo da razvijamo turizam poslednji je trenutak da se jezero očisti i onda redovno održava jer ne možemo dočekivati turiste u šikari – kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Radnici JKP „Drina“, kojem je skupa mašina predata na gazdovanje, upućeni su na obuku za upravljanje ovim specijalnim kombinovanim vozilom i kada budu stekli sertifikate započeće čišćenje jezera pre udarne

U opštini su osmislili da investicija u narednom periodu bude održiva. Naime, pošto je ovo tek šesta amfibija u Srbiji, ponudiće uslužno obavljanje čišćenja na komercijalnoj bazi i na taj način isplatiti ulaganje, a nabavkom dodataka za mašinu osposobiti je i za čišćenje mulja i prokopavanje kanala.

Zvorničko jezero, nastalo izgradnjom hidrocentrale na Drini je najveća turistička atrakcija Malog Zvornika. U junu se ovde održava „Skobaljijada i gurmanijada“, a poslednje sedmice u julu turističko-sportska i kulturna manifestacija „Drina je smisao života“ u okviru koje se organizuje nadaleko poznata „Somovijada“ i jedina jezerska regata.

U vreme održavanja ovih manifestacija na Zvorničkom jezeru boravi više hiljada gostiju, a stanovnici ovog kraja tokom celog leta osveženje pronalaze na plažama na obali jezera. Ribolovci iz svih krajeva sveta dolaze na Zvorničko jezeru i Drinu tokom cele godine zbog izazova da iz dubina izvuku kapitalne primerke različitih vrsta ribe kojima je jezero bogato.

(Telegraf.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *