Neće blokirati puteve: Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade Srbije

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su predstavnici poljoprivrednika koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije, prihvatili ponudu i da neće više blokirati puteve.

Naše Udruženje i ostala koja su bila na sastanku u vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga – rekao je Savić za Tanjug. Dodao je da neće više blokirati puteve.

Pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su danas više od pet sati u Vladi Srbije.

Među glavnim zahtjevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mlijeka umjesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cijena mlijeka bude 78 dinara po litru plus PDV.

Takođe, poljoprivrednici su zahtijevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

Pored toga zahtijevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara.

Među zahtjevima su bile i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara, prenosi Glas Srpske.

Izvor: srpskainfo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *