Šest osumnjičenih Srba pušteno na slobodu, uz posebne mere zabrane

 Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uhapšeni u petak u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pušteni su na slobodu uz određene mere zabrane.

Sud BiH je u subotu doneo rešenje kojim je odbijen predlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću (bivši predsednik Boračke organizacije Zvornik), Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Osumnjičenima su izrečene sljedeće mere zabrane napuštanja boravišta, na način da se osumnjičenima zabranjuje napuštanje adrese stanovanja (tzv. kućni pritvor), mera zabrane putovanja i mera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

“Mere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti trajanja mera zabrane vršiće se po isteku svaka dva meseca”, rečeno je za sarajevski portal Klix iz Suda BiH.

Osumnjičeni su, navodi se, upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mera zabrane.

Portal podseća da je Sretenu Miloševiću, koji je sedmi uhapšeni u ovoj akciji, ranije određen jednomesečni pritvor.

Osmunjičeni su nekadašnji zapovednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, koji se, kako se tvrdi, dovode u vezu sa streljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine.

Indeksonline/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *