Strane agencije o mitingu SNS: Vučić suočen sa neviđenim pritiskom javnosti

Desetine hiljada ljudi očekuje se danas u Beogradu na velikom mitingu podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, suočenom sa neviđenim pritiskom javnosti posle dva masovna ubistva koja su šokirala naciju, pišu danas zapadne novinske agencije navodeći da Vučićeve pristalice dovoze u glavni grad iz čitave zemlje, ali i iz Bosne i sa Kosova.

Ovaj miting, koji podseća na predizborni skup, naširoko se doživljava kao odgovor vlasti na velike demonstracije koje jednom nedeljno privlače desetine hiljada ljudi, ocenjuje AFP i dodaje da su poslednji tako žestoki protesti u Srbiji bili oni koji su 2000. godine doveli do pada režima Slobodana Miloševića.

Agencija AP navodi i da je veliki Vučićev miting donekle u senci nove krize u bivšoj srpskoj pokrajini Kosovo, gde su se etnički Srbi sukobili sa kosovskom policijom, a Vučić naredio ;podizanje borbene gotovosti vojske i hitan pokret na ;granicu sa Kosovom.

AP ukazuje i da je široko rasprostranjena bojazan da bi tokom današnjeg mitinga moglo izbiti nasilje, što bi se onda moglo iskoristiti kao izgovor za gušenje budućih protesta opozicije, uključujući i onaj koji je zakazan za sutra u Beogradu.

Očekuje se da će tokom mitinga Vučić saopštiti da se povlači sa čela Srpske napredne stranke i formira pokret koji će ujediniti sve „patriotske snage“ u zemlji, ali bi takođe mogao da raspiše parlamentarne izbore za septembar – što je malo verovatno da će opozicija prihvatiti u trenutnim uslovima u kojima Vučić ima punu kontrolu nad svim stubovima vlasti, uključujući i glavne medije, navodi američka agencija.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *