Zbog zločina nad Srbima u Zvorniku Bošnjak uhapšen na sarajevskom aerodromu

Prilikom napada na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići – Zvornik na najsvirepiji način je ubijeno, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti.

Zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH, na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ po poternici je uhapšen Nijaz Šahmanović.

Po naredbi i prethodno raspisanoj poternici Okružnog suda Bijeljina, Šahmanović je uhapšen sinoć na sarajevskom aerodromu, a sumnjiči se da je počinio ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema saznanjima sarajevskog portala Klix, Šahmanović je jutros pod kontrolom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

U dokumentu koji je objavljen 2002. godine, a čiji je autor Dokumentacioni centar Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina, navodi se da je Šahmanović (Hadž) Nijaz zvani „Brada“, rođen u Vlasenici 4. juna 1961. dana 10. septembra 1992, naredio napad i neposredno u njemu učestvovao, na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići – Zvornik ispod prevoja Crni Vrh, u selu Planica.

Prilikom pomenutog napada, navodi se, na najsvirepiji način, ubijeno je, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti i uništeno osam motornih vozila.

„Odgovoran je što je kao pripadnik muslimanskih snaga Srebrenica u ulozi naredbodavca i neposrednog izvršio učestvovao u napadu na šire područje sela Kamenice, opština Zvornik, gde je zarobljen veći broj pripadnika vojske Republike Srpske, dana 6. novembra 1992. godine, koje su, suprotno Međunarodnom pravu o ratnim zarobljenicima, mučili i nečovečno postupali, a zatim ubili, nakon čega su, u nameri da prikriju počinjene zločine, iste zakopali na više različitih mesta na lokalitetu Glođanskog brda i okoline sela Kamenice, Zvornik“, stoji u dokumentu Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina.

U ovom dokumentu se ističe da je nakon oslobađanja Kamenice i lokaliteta Glođansko brdo, pronađeno sedam masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 41 pripadnika Vojske Republike Srpske, a identifikovano je tri lica, dok ostaci tela osmorice ubijenih i izmasakriranih boraca nije bilo moguće identifikovati.

Šahmanović je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, a njegovo ime nalazi se na spisku sa više od tri hiljade imena koja su pod sumnjom za činjenje istih krivičnih dela i kojima preti eventualno hapšenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *