Mali: Za desetak dana – stiže nova pomoć od 10.000 dinara!

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se u narednih desetak dana realizovati nova finansijska pomoć za srednjoškolce. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu pomoć države i poručio da će svaki srednjoškolac dobiti po 10.000 dinara, a da će studentima biti uplaćeno po 1.000 dinara na studentsku karticu.

„Ovo je još jedna mera države kategoriji građana koja je do sada možda bila preskočena i isključivo predstavlja pomoć države grupi mladih koja je ostala nepokrivena dosadašnjim pomoćima“, rekao je Mali gostujući na Televiziji Hepi. On je istakao da je prošle godine mladima od 16 do 29 godina dva puta isplaćeno po 100 evra, potom još 5.000 dinara, da je ove godine majkama dece do 16 godina isplaćeno po 10.000 dinara za svako dete, te da će 30. novembra pomoć biti isplaćena penzionerima po 20.000 dinara i kategoriji socijalno ugroženih po 10.000 dinara dan kasnije.

„Bolje stojimo u ova dva meseca, nijedan od targeta ne ugrožavamo. Imamo pet milijardi evra na računu i zato hoćemo da pomognemo. Do sada nismo ciljali grupu srednjoškolaca, pokazujemo da su nam važni i pokazujemo snagu naših javnih finansija“, rekao je Mali.

O studentskim karticama

On je podsetio da je prošle nedelje pokrenut projekat studentskih kartica koje će biti aktivne od 1. decembra i na kojima će studentima umesto planiranih 500, na inicijativu Aleksandra Vučića biti uplaćeno po 1.000 dinara. Kako je istakao do sada se 67.000 studenata prijavilo za karticu koja će biti platna, bez troškova održavanja ili izdavanja.

„To je lep gest brige, svi smo bili studenti, znači svaki dinar“, poručio je Mali i dodao da su ugovori već potpisani sa 24 kompanije koje su podržale projekat, a među njima su Er Srbija koja nudi 10 odsto popusta na avionske karte, Srbijavoz sa 20 odsto popusta na vozne karte, veliki broj knjižara, supermarketa, bioskopi, osiguravajuća društva, Putevi Srbije, Skijališta Srbije sa 15 odsto popusta.

„To su sve konkretni benefiti za studente, slušali smo njihove potrebe, pokazujemo brigu i snagu ekonomije. Srbija je sada naučila da pobeđuje u ekonomiji, stojimo mnogo bolje od razvijenijih zemalja i nećemo stati“, rekao je ministar.

„Srbija se nije predala“

On je istakao da je u koroni stao svet, fabrike su krenule da se zatvaraju, a Srbija se 2020. nije predala, napravili smo tri kovid bolnice, obezbedili četiri vakcine besplatno, obezbedili respiratore i lekove, reagovali brže, efikasnije od razvijenijih zemalja.

Mali je poručio da je Srbija time pokazala odgovornost i brigu prema svom narodu te podsetio da se 6,1 miliona građana prijavilo za pomoć države od 100 evra koja im je i isplaćena, ali da je pomoć pružena i preduzetnicima kroz isplatu minimalnih zarada, jeftine kredite, odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa.

„Odgovorno smo reagovali da sačuvamo radna mesta, bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Pomoć ne prestaje i ona nema veze sa izborima već sa politikom zemlje da pomaže građanima. Do sada je privredi i građanima isplaćeno oko devet milijardi evra“, rekao je Mali.

On je podsetio da se pre deset godina za vreme vlade današnje opozicije Srbija borila sa ogromnom inflacijom bez ikakve spoljne krize, sa rastom kursa od 83 na 120 dinara za evro što je urušilo životni srandard građana, te neulaganjem u javne resurse, a kao najveći problem je istakao tadašnji gubitak 500.000 radnih mesta zbog zatvaranja fabrika.

„Mi smo, na drugoj strani, svaku mogućnost iskoristili da pomognemo, gledali smo odgovorno da pokrijemo sve kategorije građana, da pokažemo brigu. Za nas je odnos prema čoveku, prema problemu, osnovna politika“, poručio je Mali.

On je podsetio da je primer neodgovornog vođenja zemlje 2012. godina kada je Srbija na računu imala osam milijardi dinara, a samo za isplatu penzija je bilo neophodno 40 milijardi.

Nakon toga je, kako je rekao, sprovedena teška fiskalna konsolidacija, te da danas imamo 540 milijardi dinara ili oko pet milijardi evra na računu.

O platama i penzijama

Mali je podsetio da nas 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru, ali i penzija od dodatnih 14,8 odsto te minimalne zarade od 17,8 procenta koja će nakon tog povećanja prvi put premašiti 400 evra, dok je pre deset godina minimalna zarada iznosila samo 15.700 dinara.

„Danas plate i penzije rastu iznad nivoa inflacije, kumulativno penzije su porasle 56,1 odsto u poslednje dve godine. Borimo se sa inflacijom, uvezena je i posledica je krize izazvane koronom 2020, potom poremećajima u lancima snabdevanja, krizom u Ukrajini, energetskom krizom, konfliktom u Gazi“, rekao je Mali.

On je istakao da Srbija sve čini u interesu građana Srbije te da želimo da budemo u dobrim odnosima i sa istokom i sa zapadom, ali vodimo računa o našim interesima.

„Nijedna investicija nije zaustavljena“

On je poručio da nijedna investicija nije zaustavljena te da će Srbija ove godine ostvariti rast BDP-a od 2,5 odsto dok Nemačka, na primer, već tri kvartala zaredom beleži negativan rast.

„Prvi put u istoriji BDP će iznositi više od 69 milijardi evra, dok je pre deset godina iznosio 33,4 milijarde“, poručio je ministar.

On je dodao da je u daljem planu razvoja Srbije da sa sadašnjeg nivoa od prosečnih plata od 840 evra i 390 evra penzija u januaru, 2027. dođemo do proseka plate od 1.400 evra i penzija od 650 evra. Dodao je i da 2,36 miliona građana plaća poreze i doprinose, što je istorijski nivo zaposlenosti, kako je rekao.

Ministar Mali je poručio da je nivo javnog duga od 51,3 odsto BDP-a dobar budući da zemlje Evrope premašuju zaduženost od 100 odsto BDP-a.

„Nije sve idealno, ali smo uspeli da promenimo stvari. Ne želimo da se vraćamo na plate od 300 evra“, poručio je Mali.

On je podsetio da je od 2012. godine rekonstruisano ili izgrađeno 445 kilometara puteva u odnosu na 42,6 kilometra što je bio rezultat prethodne vlasti, da je otvoreno 467 fabrika, da je rekonstruisano ili izgrađeno 807 kilometara pruga u odnosu na 31,5 kilometara u prethodnoj vlasti, te da je u poslednih deset godina u Srbiji obnovljeno 147 bolnica, domova zdravlja, klinika.

„Posebnu pažnju poklanjamo zdravstvu. U procesu je kupovina mamografa, uz aparata, magnetnih rezonanci. Svakome želimo da omogućimo bolju zdravstvenu negu, bolji život“, poručio je Mali.

On je zaključio da današnja Srbija gradi auto-puteve, brze pruge, potpuno smo promenili perspektivu naše zemlje i sačuvali suvrernost i nezavisnost.

„Siguran sam da građani to prepoznaju i podržavaju“, zaključio je Mali.

b92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *