Tužilaštvo BiH će krivicu dokazivati sa 141 svedokom! Optužnica za genocid protiv pripadnika Zvorničke brigade

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Na optužnici su Lazar Ristić (66) iz Zvornika zvani Lazo, Mladen Mihajlović (51) iz Bregenca u Austriji, Sreten Milošević (65) iz Kladnja, Dragoje Ivanović (57) iz Zvornika zvani Kićo, Miloje i Radoje, te Stanoje zvani Cane (52) i Milorad (61) zvani Pinjo Birčaković, obojica iz Zvornika.  

– Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP RS usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi,  sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je kako navode iz Tužilaštva BiH, strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice. U namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid.

Navode optužnice tužilaštvo će kako je saopšteno, dokazivati saslušanjem 141 svjedoka, među kojima više svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima vještaka vojne i medicinske struke, kao i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Srpska info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *