U ovom mestu su radijatori stalno topli, a ne koriste gas: Cena grejanja u Malom Zvorniku ista već 10 godina!

Kilovat čas utrošene energije u grejnoj sezoni građani plaćaju 6,64 dinara.

Umesto na gas, u Malom Zvorniku se drugu godinu zaredom greju iz toplane na biomasu.

Osim što je ekološka opcija, drvna sečka koju obezbeđuje pilana iz ovog grada – ujedno je i znatno jeftiniji energent, pa se i u ovogodišnjoj grejnoj sezoni utrošena toplota obračunava po cenama iz 2013. godine.

Takođe, pred početak grejne sezone građani i privrednici su imali mogućnost da se besplatno priključe na toplovodnu mrežu.

– Radijatori su topli 24 sata, a plaća se po utrošku. Izgradnjom toplane na biomasu i zamenom skupog gasa, omogućeno je da grejanje ne poskupljuje. Ni tržište ovog jeftinijeg energenta nije ostalo imuno na poskupljenja, ali mi redovno analiziramo kretanje cena i za sada nema potrebe da se dižu cene grejanja – kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Kilovat čas utrošene energije u grejnoj sezoni građani plaćaju 6,64 dinara i fiksni deo 18,43 dinara po metru kvadratnom.

Da bi Malozvorničani i dalje imali jeftinije grejanje, lokalna samouprava se angažovala da dugoročno obezbedi jefiniji energent. U lokalnoj skupštini je doneta odluka da se JKP „Drina“, koje upravlja toplanom, poveri gazdovanje šumama u državnoj svojini.

– Imamo oko 150 hektara šuma i sa JP „Srbijašume“ smo krenuli u proceduru da se u skladu sa Zakonom o šumama i drugim propisima u narednom periodu uz gazdovanje počne i eksploatacija. To će omogućiti stabilno snabdevanje toplane drvnom sečkom i da se cena grejanja ne menja – rekao je Jevtić i dodao da će se, kada sve procedure budu završene, i pojedine seoske škole grejati na drva umesto na struju, prenosi Telegraf.

Alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *