Upokojila se mati Marta – igumanija Manastira Tavna i jedna od najčuvenijih igumanija SPC

U Bijeljinskoj bolnici se sinoć u 81. godini upokojila monahinja Marta (Milka Manojlović), višegodišnja igumanija Manastira Tavna, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, podno Majevice, smeštena u selu Banjica na granicama opština Zvornik, Ugljevik i Bijeljina.

Mati Marta rođena je u Brezovom Polju, kod Brčkog. U ovoj prelepoj svetinji provela je šest decenija, pet godina je bila iskušenica, potom monahinja, a više od 22 godine predvodila je sestrinstvo te bogomolje, jednog od največćih bisera pravsoslavlja. Zamonašio ju je čuveni episkop zvorničko-tuzlanski Longin (Tomić) kada je dobila ime Marta. Pripadala je generaciji monahinja koje su stasavale uz legendarnu – prvu igumaniju obnovljenog manastira posvećenog Presvetoj Trojicu, mati Justinu Kerekezović, koja se upokolija pre tri decenije.

U vreme mati Marte, Nemanjića svetinja u tom delu Republike Srpske, izgrađena je kao nikada do tada, nastavljajući tradiciju posvećenog bavljena poljoprivredom, uz neumoran duhovni rad. Sa ostarelim sestrinstvom, čiji je prosek godina oko 80, starala se da sve bude na svom mestu, kako je i bilo. Nastavljena je tradicija da Tavna bude omiljena „adresa“ mnogih nevoljnika, čak i onih drugih vera, koji , ovde, dobijaju i duhovnu utehu i drugu pomoć.

Vera u Boga i čovekoljube, koje je ustanovila u toj bogomolji čuvena mati Justina, očuvana je do današnjih dana, a sve igumanije su na tome jako delale, uključujući Martu, koja je i snagom duha i fizičkom postojanošću neumorno radila, kao i njene predhodnice Justina, Jefimija(Krasavčić) i Nedelja (Nikolić).

Mati Marta će biti sahranjena sutra na manastirskom groblju, posle  zaoupojene liturgije i opela.

Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *